Vituell klovning

Virtuell klovning. Vi blir digitale!

14. april 2020

16. mars ble en tøff dag for Sykehusklovnene – og barna på sykehus. Denne dagen stengte de fleste sykehusene for alle andre enn spesialisthelsetjenesten. Det betyr at de gjenværende barna i liten grad har noe tilbud – utover det rent helsemessige. Sykehusene forteller at barna ble mer utrygge og langt mer sårbare enn før.

Digital klovning på to skjermer

Men gjennom Norsk Helsenett har vi funnet en løsning for å nå frem til de yngste pasientene. Via Helsenetts ferdige utviklede digitale plattform, kan vi på en sikker måte møte alle de små superheltene våre igjen i 1-til-1-klovning i lukkede digitale møterom. Via en pc/nettbrett eller telefon og et passord, kan vi igjen tilby klovnens magiske medisin til barn som sårt trenger et pusterom i en ekstra tøff hverdag.

Er du pårørende til et barn under behandling som savner sykehusklovnene? Frem til 17. mai har vi klovner som kan møte barnet digitalt gjennom Norsk Helsenett. Ta kontakt med freya@sykehusklovnene.no, så setter vi opp et møte!

 

Spente klovner: Rett i forkant av påske startet vi utprøvingen av den digitale klovningen. Før vi satte i gang prosjektet, var klovnene spente. Klarer vi å opprettholde nødvendig tilstedeværelse gjennom en skjerm?  Er det fortsatt barnet som sitter i førersetet under slike videomøter? Klarer vi å lese situasjonen og løfte frem barnets kreativitet og fantasi på samme måte som på sengekanten? Målet er jo alltid at det er barnet som er superhelten – ikke klovnen.

Adrian var en av de første til å teste ut tjenesten. Og mamma, Carina Natalie Andreassen, kunne fortelle følgende om det digitale klovnemøtet:

«Adrian er en skøyer som elsker klovner. Vi har i mange år brukt mye tid på sykehus og har hatt suksess med sykehusklovnene. Siden han har dårlig syn, så var jeg litt usikker på om han ville få sett alt fra iPaden sin, men det var ingen tvil om at dette var en suksess. Han lo fra start til slutt, og holdt på å falle ut av sofaen. Det var samme reaksjon på digital klovn som fysisk klovn. Sykehusklovnene var et nydelig avbrekk i hverdagen i denne tunge tiden – og det ga alle masse energi. Det er ingenting som er bedre enn å høre barnet sitt skratte med hele kroppen. Og det gjorde Sykehusklovnene for hele familien. Tusen takk for en fin digital økt.»

 

Under ser du bilde av den digitale økten Adrian hadde med Trude-Litt og Konstantisola.

Fornøyde barn: Nå er flere virtuelle møter gjennomført, og Sykehusklovnenes kunstneriske leder, Vibeke Lie, kan fortelle at tilbakemeldingene fra både barn, foresatte og helsepersonell har vært over all forventning.

«De digitale klovnemøtene har resultert i masse glede, latter og underfundig undring.» Barna har vært utelukkende positive – og som en sykepleier kunne fortelle oss i en sms etter et møte: «Han hadde det veldig bra etterpå, og var så stolt av å kunne fortelle om det til mammaen sin. Han gleder seg veldig til neste gang». En annen kunne fortelle at pasienten syntes «det var skikkelig kult å bli tatt med på tur ut i verdensrommet».

På bildet under ser du Beate Kræsj Pling et et av de første digitale pasientmøtene. Flott opplevelse for både Pling og superhelten i andre enden.

Så det er altså helt tydelig at selv om både mennesker og klovner er høyst analoge, er digitale skjermer ingen barriere. Vi klarer fortsatt å nå gjennom til barnet og ta høyde for deres ulike utgangspunkt – fortsatt på deres premisser og med dem i førersetet.

Klovning for fremtiden? Selv om Sykehusklovnenes mål er å komme fortest mulig tilbake i sykehuskorridorene, kan daglig leder Nina Eidem fortelle at arbeidet som nå legges ned i å nå barna via nye kanaler, slette ikke skal legges på hyllen når den rådende koronasituasjonen er over:

«Vi har fått et nytt verktøy. Dette kan vi bruke til å gi magisk medisin til barn i isolat. Den digitale klovningen er veldig relevant for våre hjemmebesøk der barn bor langt unna. Når vi er med på planlagte medisinske behandlinger kan vi få møte barna dagen før på denne måten, det gir økt trygghet. Så fremtiden vil både være analog og digital.»

Under ser du vår informasjonsfilm for å skaffe til veie midler til å kunne satse ytterligere på prosjektet.

Vi i Sykehusklovnene ønsker å rette en takk til Norsk Helsenett for muligheten dere har gitt oss og barna.

Men arbeidet er ganske ressurskrevende. Så nå gjelder det for oss å skaffe til veie tilstrekkelig med midler for å kunne rulle dette ut i full skala. Men det SKAL vi bare klare – for barna trenger det!

Støtt barn på sykehus!

Vil du være med å gi barn på sykehus glede og livsgnist i en tøff sykehushverdag? Gi en pengegave eller et fast beløp i måneden. Du velger selv hvor mye du vil gi, og du kan si opp avtalen når som helst. Tusen takk!