Vi har fått Teskjekjerringprisen! - Sykehusklovnene
Teskjekjerringprisen

Vi har fått Teskjekjerringprisen!

19. februar 2021

Vi er så stolte for å ha mottatt Teskjekjerringprisen!

Vibeke Lie, kunstnerisk leder og sykehusklovn, var med i sendingen til «Klassisk vorspiel» i NRK P1 for å motta prisen på fredag. Ekstra hyggelig og overraskende, var det at vår ambassadør Elisabeth Andreassen dukket opp i radiostudio under sendingen og viste seg å være den som skulle overrekke Sykehusklovnene denne prisen.

Vibeke Lie tok i mot prisen på vegne av alle våre 50 sykehusklovner som ukentlig møter barna på sykehusene.

«Å motta denne prisen er en stor ære og en svært hyggelig anerkjennelse av vårt kunstneriske arbeid i møtet med alvorlig syke barn. Prøysens varme for barn og hans gode blikk for verden sett gjennom barnas øyne, er en inspirasjon for sykehusklovnene. Gjennom sitt forfatterskap, i fortellinger og sanger, beskriver Prøysen noe bestandig og allmennmenneskelig vi alle kan kjenne oss igjen i og ha med oss i møter med barn.»

 

Teskjekjerringprisen 2020

Juryens begrunnelse

«Verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger. Tenk at den finnes der ute, og at noen gir den hver dag. Til de som trenger den aller mest. Ingrediensene i medisinen finnes i alle fortellinger. I alle mennesker. Noen ser den, fanger den og evner å gi den videre. Den magiske medisinen. Komprimert, i ablegøyer, i latter, i gråt og i en god klem. I kjærligheten. I overraskelsen. I en rød nese.

Alt dette i klovnen som kommer på besøk. Inn i sykehusrommet. Til barnet i sykesengen. Det er en eventyrlig figur – en utopi. Litt som Teskjekjerringa. Hun som rett som det er blir lita som ei teskje. Løsningsorientert og godhjerta er hun, og hun møter magien med kløkt og klokskap og finner umiddelbar forståelse hos barna hun møter … Slik barna umiddelbart forstår klovnen og forstås av klovnen.

Moralen i fortellingene om Teskjekjerringa handler om omsorg for små og vergeløse.

Sykehusklovnene hadde i 2019 nærmere 30 000 møter med barn innlagt på sykehus. Over 50 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen, alle profesjonelle skuespillere, trent for arbeid med barn på sykehus.

Sykehusklovnene har mye av det vi finner i Prøysen, og i fortellingen om Teskjekjerringa, i seg: Den fantasieggende forvandlingen når kjerringa blir lita som ei teskje – er som når klovnen inntar sykehusrommet og alt kan skje.

Sykehusklovnene jobber ikke for de store applausene, men for de små magiske øyeblikkene. For møter med barn i en sårbar situasjon. På sykehus hvor det å få være barn, nettopp det de er, blir vanskelig og av og til helt umulig. Men, når klovnene kommer, er barnet bare barn igjen. De store følelsene er velkomne i all sin prakt og grenseløshet. Gråt og latter. Her og nå. Livsglede og mestring. Og forskning viser at latter kan dempe smerte og styrke immunforsvaret. Klovnen er en reseptfri medisin.

Det er lett å bli rørt og fremfor alt takknemlig for at Sykehusklovnene finnes. Takknemlig for profesjonelle kunstnere som tar dette på det største alvor – som besøker barn hver dag. Som lokker frem magien i det vanskeligste.  Som evner å gi den magiske medisinen igjen og igjen uansett hvilket barn de møter i sykehusrommet.

Kjære alle sykehusklovner,
Gratulerer med Teskjekjerringprisen 2020.»

Foto: Frank Michaelsen og Sigurd Lamark