Sykehusklovnene styrker kompetansen.

19. august 2019

Si hei til Synne!

Denne uken fikk Sykehusklovnene styrket sin faglige kompetanse. Siden 2007 har Synne Johannesen jobbet som sykepleier på dagenheten-barnepoliklinikken på Rikshospitalet. Nå er hun ansatt i administrasjonen hos Sykehusklovnen i ett års engasjement i 40% stilling.

Vi spør hva som gjorde at Synne ønsket å jobbe for Sykehusklovnene. «Jeg er vilt begeistret for sykehusklovnene og jeg ser effekten i praksis, jeg ser hvordan det gleder barna. Sykehusklovning gjør noe magisk med dem og dette vil jeg være med på. Jeg ønsker å bidra til at flere barn og pårørende skal få nytte og glede av sykehusklovnene.” 

Synne skal bistå i palliasjonsprosjektet, som vi har søkt og fått midler fra Helsedirektoratet til å utvikle. “Prosjektet handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt for barn og ungdom. Målet med all behandling, pleie og omsorg er best mulig livskvalitet for pasienten og de pårørende”, forteller Synne. Organisasjonen skal øke sin kompetanse for å møte etterspørsel fra barn og unge i palliativ behandling, samt å bidra innen feltet med våre verktøy innen kommunikasjon som kan være av tverrfaglig interesse. (Foto: Frøy Lode Wiig)

Fortsetter…

Sitat

"Jeg tør påstå at Riksen har blitt et bedre sykehus av å ha Sykehusklovnene."

Synne Johannesen, sykepleier

Dokumentasjon

“Ved siden av dette skal jeg også bistå med å finne ut hva som er skrevet og gjort av dokumentasjon i forhold til den terapeutiske effekten av sykehusklovning.  Selv om vi som jobber og ser sykehusklovnene daglig ser effekten av denne typen klovning, er det viktig å finne og synliggjøre forskning som har blitt gjort på hvorfor sykehusklovning bidrar til et bedre helsetilbud og hvordan sykehusklovnene kan hjelpe i forskjellige typer behandlinger slik at man kan redusere bruken av tvang, medisin og beroligende midler for barnet”, fortsetter Synne. 

Synne har siden studieslutt for 12 år siden jobbet på barneavdelingen på Rikshospitalet, både på sengepost og poliklinikk, og det var her hun så sykehusklovnene første gang.  

 

Magiske møter i praksis

“Jeg har sett mange magiske møter i praksis, og det er veldig rørende rett og slett. Det å ha sykehusklovnene på sykehuset er også en veldig fin hjelp for oss sykepleiere i forskjellige situasjoner. Det gjør noe med sykehusehverdagen til alle som jobber her og ikke minst blir vi glade av å se hvordan de møter barna og hva de gjør med dem. Mange barn gleder seg til å treffe klovnene. Og det er jo flott at de også kan glede seg til å komme på sykehus. Treffene er med å skape gode sykehusminner, noe magisk som skjer på sykehuset som man ikke har hjemme. Det er mange barn som spør etter hvor sykehusklovnene er og går rundt og leter etter dem i gangene», forteller Synne. 

«Sykehusklovnene er med på å bryte den alvorlige stemningen vi av og til kan kjenne på venterommet på poliklinikken. Vi ser rett som det er engstelig foreldre og barn som gruer seg til ubehagelige undersøkelser eller prøver, f. eks. blodprøvetaking. Sykehusklovnene bidrar til å skape en annen stemning på venterommet, og dette er så viktig! Det blir en annen ro og vi kan nesten merke at de tenker: – Jo da, dette går jo bra allikevel, dette klarer vi! Jeg har også sett foreldre som kommer tilbake med barn etter vellykket behandling, som begynner å gråte når de treffer sykehusklovnene fordi de har vært så viktige for dem og barna i deres periode på sykehuset”, sier Synne videre. 

 

Mer enn tull og tøys

Hun forteller at sykepleiere også har lært og bruker triks til å avlede, men klovnene har en helt annen frihet til å tulle og tøyse, da sykepleierne tross alt må gjøre de prosedyrene som kan være vonde og vanskelige. Det gjør jo ikke sykehusklovnene, og de kan dermed tilby et helt annet fristed.  

“Jeg kan også komme inn og være morsom, men de vet også når de ser meg så kan jeg komme til å gjøre noe som er ubehagelig. Det er utrolig viktig for barna at det er noen som kommer inn som bare kan representere noe helt annet, være noen minutters ferie, noen du kan hvile med. Jeg har kollegaer som er helt fantastiske som kan kle seg i Kaptein Sabeltann-utstyr og synge mens de for eksempel skal legge inn veneflon. Vi lærer jo litt og bruker mange av triksene til sykehusklovnene, men vår rolle er annerledes. vi trenger hverandre. 

Sykehusklovnene har noe unikt som vi ser er utrolig viktig. Vi, og eg tror jeg snakker for alle mine kolleger og meg selv, er veldig glad i sykehusklovnene, og vi ønsker et enda tettere samarbeid. Vi trenger at de er der, og vi ønsker de enda mer! », avslutter Synne.