Sykehusklovnene er magisk medisin - Sykehusklovnene

Sykehusklovnene er magisk medisin

17. april 2018

Sykehusklovnene bidrar til positive opplevelser og pusterom for barn og unge i en ellers krevende livssituasjon. En sykehusklovn lager ikke fargesprakende dyr av knirkende ballonger, men trår varsomt og oppmerksomt rundt på de forskjellige barnepostene. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kommer inn i sykehushverdagen til barna og bryter opp sykehusets rutiner. De kommer inn og representerer noe utenfor sykehuset, noe som ikke er sykt. De byr på varme, smil, glede, latter og lek. De får tankene over på noe annet, og skaper fantasi sammen med barnet og gjør dagen lettere. Barna får lov å sjefe, og i kan i hvert fall her, ta kontroll og bestemme over sykehusklovnene.

Jente med fletter Ⓒ Foto Rolf Øhman

Les hva Smække skriver om det å være sykehusklovn:

Vår jobb er å se det friske i barnet. Vår jobb er å se forbi sykdom, usikkerhet, redsel, smerte og kjedsomhet. Vår jobb er å gjøre barna til superhelter. For seg selv. Foran øynene på sine nærmeste. Vår jobb er å skape magiske øyeblikk, som varer. Latter som bobler fra sykehusrom etter at vi har dratt.

Å være sykehusklovn er fantastisk! Alt er mulig! Tenk å bli vist denne tilliten – Fra barna og familiene deres. Få lov til å delta i livene deres. Få lov til å le og fjase. Blåse såpebobler. Skrive postkort. Spille på spilledåse. Høre babylatter. Bli gjort narr av av tenåringer. Ri på elefant og finne på ninjatriks.

Det kommende året skal mine kollegaer og jeg møte tusenvis av barn og familiene deres. De står oppi en krevende livssituasjon som barn og som familier. Noen er på sykehuset noen timer eller noen dager. Noen er der i uker. År etter år.  Noen tar vi farvel med der for aller siste gang. ❤

Sitat

”Vi gleder oss til de dagene sykehusklovnene kommer på besøk. De skaper skikkelig god stemning på hele avdelingen, og ikke bare for barna. Møter vi de i gangen er heller ikke vi unntatt deres oppmerksomhet. Vi lærer også mye av hvordan de møter barna, og plukker opp noen triks eller to vi kan ta frem i møte med barna. Det er også fint å ha en felles opplevelse med barna som ikke handler om sykdom. ”

Per Albert, sykepleier ved sykehuset i Tønsberg.

Støtt barn på sykehus!

Vil du være med å gi barn på sykehus glede og livsgnist i en tøff sykehushverdag? Gi en pengegave eller et fast beløp i måneden. Du velger selv hvor mye du vil gi, og du kan si opp avtalen når som helst. Tusen takk!