Øst-Norge , klovn i hengekøye

Klovneferietips til Øst-Norge  

1. juli 2020

Foto: VisitNorway

Veldig mange som drar på Norgesferie er innom Oslo en dag eller tre. Andre bor så nærme at de kan ta seg en dagstur dit. Sykehusklovnene er svært godt kjent i Oslo, for det er der de fleste sover når dagens klovneri på sykehusene er omme.  

Derfor har de også mange fine forslag til sommerlige opplevelser for store og små både i og rett utenfor byen. De vet om det som kanskje er Norges største softis, en skog som ligner på en urskog og fine steder man kan bade på. 

Men de har selvsagt opplevd ting utenfor Oslo også – som en vakker fottur i Valdres, og en badesklie i Finnskogen. 

Her er sykehusklovnenes beste tips, og kanskje du blir inspirert?  

 

Speid etter bever og salamander 

Maxine P.s klovneferietips Dra til Bukkestitjern på Langhus!  

Hvorfor? Det er så kjempefint der! Lions har satt opp benker og bord og en stor bålpanne. Dessuten er det masse trær som man kan henge hengekøyer i. Vannet går også an å bade i, men det kan være litte grann vanskelig å komme opp fordi det er gjørmete bunn.  

Slik kommer du hit: Ta først toget til Langhus. Start på baksiden av Bøleråsen skole, gå innover i skogen til veien deler seg.  Der er det et skilt til Bukkestitjern, hold deg på den største stien.  Når du har gått en litt passe lang stund kommer du til vannet.

Ikke gå glipp av: Det er en bever der! Eller en oter! Eller i alle fall så har jeg sett et dyr som svømte ute i vannet der. Men man må være helt stille. En annen ting er at Bøleråsen er et av få steder i Norge hvor du kan se salamader! Jeg har sett en! 

 

Norges største softis? 

Maxine P.s klovneferietips: Ta turen til iskiosken på Nesset! 

Hvorfor? De har de største softisene jeg har sett! Og de koster ikke så himla mye heller. Det er flere strender i nærheten også – så du kan tilbringe en hel dag her. 

Slik kommer du hit: Kjør fra Oslo mot Vinterbrosenteret, men kjør rett forbi og videre. Etter en slak nedoverbakke, og en rundkjøring, er det på høyre side av bilen! Der er det!  

Ikke gå glipp av: Få to forskjellige strø på softisen! Det er lov! 

 

 

Vil du støtte oss og gi en drømmereise til barn på sykehus?

Fyll inn valgfritt beløp på sms under.

Fottur i fjellet 

Maxine P.s klovneferietips: Ta en fottur til Hugakøllen i Valdres 

Hvorfor? Der kan man se veldig langt og det er en bitteliten pytt på toppen der man kan sitte og raste og plaske i vannet.  

Slik kommer du hit: Kjør forbi et sted som heter Fagernes. Ikke kjør mot Beitostølen, da er du på feil vei! Kjør rett frem i svingen! Kjør en cirka sånn halvtime eller en halvtime og et kvarter, følg med på skilter til venstre!! Man kjører inn der det står «Hugakollen». Man må forbi en bom (der må man betale), og så kan man kjøre veldig langt opp, så man er nesten på tregrensa! Og når du skal gå må du huske at det er veldig bratt opp og ganske bratt ned – så man må drikke masse vann på vei opp.  

Ikke gå glipp av: Å stå på toppen og se rundt deg på alle de andre fjellene! Det er også kjempegøy å hoppe nedover stien, mens de voksne går sakte!  

Hemmelig tips: Nede ved der man parkerer bilene er det en liten elv med en liten bro. På nedsiden av broen er det en liten kulp! Der kan du plaske og kanskje dukke helt under hvis du er tøff – men vannet er suuuperkaldt!  

 

Oase midt i hovedstaden 

Beatriks B. Bringebærs klovneferietips: Besøk Botaniske Hage på Tøyen! 

Hvorfor? Her kan du se en kjempe-vannlilje.  Det kan man ikke mange andre steder. 

Slik kommer du hit: Du kan ta en buss dit, eller kanskje bruke magiske krefter – da slipper du bussen. 

Ikke gå glipp av: Kjempevannliljen – det hadde vært gøy å sitte i den, men jeg tror ikke man får lov. 

 

Bading for hovedpersonen, i hovedstaden

Bella Bing Bongs klovneferietips: Dra til Hovedøya! 

Hvorfor? Hovedøya er for hovedpersoner. Det er alltid noen andre (av og til veldig mange) der, men de andre vet ikke at det DU som er hovedpersonen på Hovedøya. På vei ut får du kjørt båt, og når du kommer frem kan du bade og klatre i trærne. Men pass på, det er et gammelt tre der som har en maurtue oppi seg, og den oppdager du ikke før du sitter der. Da kan man snakke om maur i rompa! Hovedøya har også noen gamle ruiner etter et kloster som ble plyndret og brent på 1500-tallet. Så det jeg pleier å gjøre er å dra i én murstein og trykke på en annen samtidig, for da drar jeg tilbake i tid, og beskytter klosteret mot plyndring. Bella mot røkla!  

Slik kommer du hit: Jeg tar en blå trikk til Aker Brygge og så tar jeg en ferge til Hovedøya. Det beste er jo at fergen går til flere øyer så man kan dra på øyhopping! Men du må ikke prøve å hoppe på den vanlige måten, for da må du hoppe veldig langt! Du burde hoppe på en båt, og la båten kjøre til neste øy. Så kan du hoppe på en ny båt – til en ny øy. Og hvis du kjøper dagskort med Ruter, kan du hoppe så mange ganger du vil. 

 

Mål deg med statuer i Oslo

Pytts klovneferietips: Dra til Vigelandsparken (Frognerparken) for å snakke med statuene!  

Hvorfor? Se om du kan bli sintere enn sinnataggen. 

Slik kommer du hit: Alle T-baner stopper på Majorstuen – derfra er det bare minutter å gå. Eller du kan ta buss nr 20 som stopper rett utenfor Vigelandsparken. 

Ikke gå glipp av: Gå labyrinten rundt fontenen foran monolitten. 

 

Huk deg ned i tide 

Pytts klovneferietips: Dra til Huk og sitt på huk!  

Hvorfor? Etter man har sittet på huk, så kan man bade på stranden. Det er også masse is på Huk.  

Slik kommer du hit: Ta buss nr 30 

Ikke gå glipp av: Å hilse på kongens kuer på Bygdøy Kongsgård! 

 

Dyresafari 

Pytts klovneferietips: Opplev skogen rundt Oslo!  

Hvorfor? Det er supermasse skog rundt Oslo. Og det er bare en liten T-bane-tur unna sentrum. I skogen finner man, hvis man ser etter, store og små dyr. Og store og små vann, som man kan bade i. Både Sognsvann og Nøklevann er veldig fine.  

Slik kommer du hit: Ta T-banen til Sognsvann (linje 5) eller Bogerud (linje 3) hvis du vil til Nøklevann.  

Ikke gå glipp av: Is-kiosken ved Sognsvann. 

 

Skjelett-titting 

Olympias klovneferietips: Besøk botanisk Hage på Tøyen 

Hvorfor? Her kan du se blomster, planter og trær du ikke kan se andre steder. Og går du innom zoologisk museum, kan du se skjelettet av en dinosaur! 

Slik kommer du hit: Se på kartet og finn Tøyen. Eller du kan fly som en fugl, løpe, ta bussen, t-banen eller det du måtte foretrekke for å komme deg dit  

Ikke gå glipp av: De kjøttetende plantene.

 

 

Gjemsel i skogen 

Olympias klovneferietips: Besøk Alnaelva i Oslo

Hvorfor? Fordi skogen langs elva ligner på urskog.  Du kan gjemme deg i busker og kratt, dyppe hodet i elva eller ha en liten piknik. 

Slik kommer du hit: Ta t-banen til Brynseng og gå nedover langs elva til Kværnerbyen. Der kan du plaskebade i vannspeilet.  

Ikke gå glipp av: Den store hengebrua som gynger når du hopper på den. 

 

Bad i byen 

Marsipans klovneferietips: Dra til et sted som heter Bråten, ved Nøklevann i Oslo. Men du trenger ingen nøkkel for å komme deg dit altså. 

Hvorfor? Du kan bade dagen lang og ha en fin dag fra topp til tå! 

Slik kommer du hit: Ta banen til Bøler eller parkere bilen på Haraløkka, og gå derfra. Men du trenger ikke gå. Du kan også sykle, løpe, rulle eller danse deg dit. 

Ikke gå glipp av: Plutselig ser du et ekorn eller to. Og kanskje finner du den morsomme labyrinten? 

 

Magiske konserter 

Fjups Ups’ klovneferietips: Finn det hemmelige Mausoleumet til Vigeland sin ukjente lillebror! 

Hvorfor bør du dra hit? Det ligger midt i et boligstrøk i Oslo. Når det er fullmåne har de konserter der, og du har aldri hørt lignende akustikk. Det finnes ingen vinduer i det store rommet, og på veggene er det malt de merkeligste malerier. Det er litt sånn frydefullt og skummelt på en gang. 

Slik kommer du hit: Ta T-banen til Slemdal, og gå i 5 min. 

Ikke gå glipp av: Prøv å lag ulike lyder og opplev den fasinerende akustikken der inne! Prøv kanskje å slippe en liten blyant eller noe på gulvet. 

 

Mitt hemmelige badested 

Fjups Ups’ klovneferietips: Besøk Yogaberget ved Nøklevann i Oslo 

Hvorfor? Yogaberget ligger litt for seg selv og det er ikke så mange som er der. Det er en super badeplass om du ikke er avhengig av å bade på en strand. 

Slik kommer du hit: Ta t-banen 3 mot Mortensrud og gå av på Bøler. Gå opp til Skogen, og til en besøksgård som heter Sørli gård. Gå forbi denne gården retning nord, og ta av på første sti til høyre. Gå rett frem i cirka 1km. Mot slutten går det litt nedover mot vannet og Yogaberget. Turen tar cirka en halvtime. 

Ikke gå glipp av: Morgensolen. Det er best å dra hit tidlig på dagen for da har du sol. Etter badet kan du besøke Sørli gård. 

 

Drømmejakt i Innlandet 

Alfakrølls klovneferietips: Legg turen til gamle Hedmarken – nå kjent som Innlandet  

Hvorfor? Dette er stedet hvor Alfakrøll har sett elg og hjort hoppe enda høyere enn hun kan og svømt i Glomma som en fisk.  Her kan du også besøke Grue Finnskog, som er en magisk skog som inneholder alt fra alpacaer og iskrem til tidenes badesklie på Skasenden.  

Slik kommer du hit: Man kan ta toget til Kongsvinger, eller følge bilveien hele veien inn til Innlandet.  

Ikke gå glipp av: Museum på Elverum, bading i Glomma eller Skasenden 

 

Badesklie i skogen 

Alfakrølls klovneferietips: Bo på Finnskogen Turistsenter   

Hvorfor? De har badesklie og deilig vann! Her kan du overnatte, få servert middag og spise is. 

Slik kommer du hit: Kjør egen bil – det er lettest. 

Ikke gå glipp av: Lei en båt og kos dere ute på vannet når badesklia må ha pause. 

 

Gøy på landet i Oslo

Cirka klovneferietips: Nordre Lindeberg gård

Hvorfor? For å hilse på dyrene, kanskje få hoppe i høyet, kanskje få hjelpe til å stelle dyrene og kanskje kjøpe noe i kafeen.

Slik kommer du hit: T-bane 2 til Furuset. Derfra må man gå i ca. 15 min (1046 meter) til Strømsveien 350. Hvor mange skritt blir det?

Ikke gå glipp av: Ha på deg slagstøvler, og la grisungene få hilse på slagstøveltuppen din. Det kiler nesten.

 

Vil du støtte Sykehusklovnenes arbeid? Vipps 10221

Vi møter barn fra Tromsø i nord, til Kristiansand i sør.

 

Knapp tilbake til alle norgesreisetipsene

 

Støtt barn på sykehus!

Vil du være med å gi barn på sykehus glede og livsgnist i en tøff sykehushverdag? Gi en pengegave eller et fast beløp i måneden. Du velger selv hvor mye du vil gi, og du kan si opp avtalen når som helst. Tusen takk!