Fakta og forskning

Klovner har eksistert i ulike former i de fleste kulturer gjennom tidene. Den første sykehusklovnen vi kjenner til, dukket opp på et barnesykehus i London i 1908 for så å ”gjenoppstå” i New York for ca 30 år siden.

Legen Patch Adams blir gjerne regnet som sykehusklovnenes far. Han ønsket mer empati og kontakt mellom helsepersonell og pasient og så at klovnen var et viktig instrument i etableringen av denne kontakten.

Den første skuespillerorganisasjonen som etablerte seg på sykehus, var The Big Apple Circus  med Clown Care Unit i New York på midten av 1980 tallet. Michael Christensen ledet dette prosjektet.

 

Forskning og studier

Med stadig mer fokus på begreper ”kultur i helse” har studier og forskning på klovn på sykehus blitt mer fremtredende rundt om i verden. I de senere år har det også foregått studier av klovn på sykehus her i Norge.

 

 

Populærvitenskapelige artikler

Morsomme tanker forlenger livet – nrk.no

 

Sitat

Klovnene oppleves av de fleste som ufarlige og ikke-medisinske. De kommer fra leken og historiefortellingens verden. Det finnes dermed knapt noen andre i et sykehusmiljø som kan nå så direkte inn i et barnesinn som en klovn.

Fra prosjektoppgave ved medisinstudiet, lege Birgitte Solvang

Støtt barn på sykehus!

Vil du være med å gi barn på sykehus glede og livsgnist i en tøff sykehushverdag? Gi en pengegave eller et fast beløp i måneden. Du velger selv hvor mye du vil gi, og du kan si opp avtalen når som helst. Tusen takk!