Fakta og forskning

Klovner har eksistert i ulike former i de fleste kulturer gjennom tidene. Den første sykehusklovnen vi kjenner til, dukket opp på et barnesykehus i London i 1908 for så å ”gjenoppstå” i New York for ca 30 år siden.

Legen Patch Adams blir gjerne regnet som sykehusklovnenes far. Han ønsket mer empati og kontakt mellom helsepersonell og pasient og så at klovnen var et viktig instrument i etableringen av denne kontakten.

Den første skuespillerorganisasjonen som etablerte seg på sykehus, var The Big Apple Circus  med Clown Care Unit i New York på midten av 1980 tallet. Michael Christensen ledet dette prosjektet.

I dag finnes det over 45 sykehusklovnorganisasjoner rundt om i verden. Vårt naboland Sverige har hatt sykehusklovner i over 25 år og i Norge dukket den første klovnen opp på Haukeland sykehus i 1999, mens vår organisasjon hadde sin spede oppstart med en klovn på Ullevål sykehus i 2001.

Forskning og studier

Med stadig mer fokus på begreper ”kultur i helse” har studier og forskning på klovn på sykehus blitt mer fremtredende rundt om i verden.I de senere år har det også foregått studier av klovn på sykehus her i Norge. Lege Birgitte Solvang påpeker i sine studier blant annet at:

Klovnene oppleves av de fleste som ufarlige og ikke-medisinske. De kommer fra leken og historiefortellingens verden. Det finnes dermed knapt noen andre i et sykehusmiljø som kan nå så direkte inn i et barnesinn som en klovn.   

Har du lyst til å lese mer av Birgitte eller andres studier, kan du kikke nærmere på disse: