Sammen med helsepersonell, sammen for barnet
Slik jobber vi for å minske bruk av tvang overfor barn i medisinske behandlinger på sykehuset.
Vi har mange svært dyktige samarbeidspartnere på sykehusene rundt om i det ganske land. For å kunne hjelpe barna til best mulig opplevelse er et godt samarbeid med helsepersonell en forutsetning. I Sykehusklovnenes 3-trinnsmetode for prosedyresamarbeid inngår kommunikasjon med helsepersonell og barnet med pårørende før, under og etter prosedyresamarbeidet.
3-trinnsmetoden
- Det opprettes kontakt med barnet og pårørende, og de starter en samhandling det kan bygges videre på. Dette kan f.eks. være å initiere lek med sykehusutstyr, eller leke ut prosedyren med barnet for å ufarliggjøre og trygge barnet før og under prosedyren. Før vi møter pasienten, snakker vi med helsepersonell for å få informasjon om pasienten, alder, spesielle hensyn, hva som skal skje i prosedyre, og vi setter oss inn i utfordringene og hva som ønskes oppnådd.
- Underveis i prosedyren støtter sykehusklovnene barnet og står sammen med barnet i situasjonen. Det kan det gis beskjeder eller sendes små tegn mellom klovner og helsepersonell.
- Sykehusklovnene avrunder sammen med barnet og pårørende, og i noen tilfeller er til stede når barnet våkner opp etter narkose. I etterkant har helsepersonell og sykehusklovner en kort debrief og evaluerer samarbeidet.
Disse tre trinnene bidrar til å styrke samarbeidet og gjør at vi blir gode sammen.
En kontrakt mellom barn og klovn
Sykehusklovnene søker å vinne barnets tillit, og i den nyoppståtte «kontrakten» er det essensielt at klovnen ikke misbruker tilliten. Barnet skal ikke lures til å gjennomføre prosedyren, men støttes gjennom lek og ufarliggjøring av rom og utstyr. Sykehusklovnene er først og fremst barnets støttespiller og deltar aldri i noe medisinsk. Da risikerer klovnene å miste sin funksjon.
Sitat
Sykehusklovnene jobber sammen med helsepersonell mot samme mål: å gjøre den medisinske prosedyren og situasjonen best mulig, eller mest mulig tålelig for barnet.