Piffi Gundersen, Jenny Skavland fra Symesterskapet

Ny kostyme til Piffi?

Det er en tåkete dag i Bergen, men ut fra vinduene i den gamle kunsthøyskolen lyser store lamper med sterkt, varmt lys, og alle de nydelige stoffene vi ser henger i vinduene i tredjeetasje fargelegger den grå dagen.

Det er andre dag av NRKs Symesterskapet, og når jeg ankommer er syerne i full gang.

Det er ikke hvilken som helst oppgave de har i dag. I dag skal det sys kostyme til Piffi Gundersen, en av våre sykehusklovner.

Krav til kostymene

Ti deltakere skal bruke all sin kreativitet og alle sine syferdigheter til å skape ny kostyme til Piffi. Før dagen er omme skal det kåres en vinner, og én deltaker må forlate Symesterskapet. Men for Sykehusklovnene er alle vinnere.

Til vanlig er det Berit Haltvik With som syr kostymer til våre sykehusklovner, men nå skal vi la deltakerne av Symesterskapet få prøve seg som kostymemakere.

Sykehusklovnenes kostymer utvikles i et nøye samarbeid med klovnen, kunstnerisk leder og kostymedesigner Berit. Draktene skal kunne tåle ganske røff behandling, ikke bare fordi sykehusklovnene noen ganger er veldig fysiske, (klovnene kan finne på å rulle rundt på gulvet, eller klatrer i vinduskarmer og gardiner), men også fordi kostymene skal også tåle 60 graders vask hver gang de har blitt brukt. Det er en svært viktig oppgave da vi av og til er i kontakt med barn som kanskje har smittefarlige sykdommer, eller de er utsatt for å bli smittet av diverse bakterier.

Det dirrer inne i systua, det er nerver! Deltakerne skal sy et helt kostyme på fem timer, det er knapt med tid. Stemningen er stille og konsentrert.

Skuespiller Gaute Næsheim, som har klovnekarakteren Piffi Gundersen, må hele tiden må være i nærheten og være klar til prøving, løper ut og inn til syerne. Jeg får være på bakrommet, men får ikke titte inn mens syerne holder på.

 

Og vinneren er...

Klokken tikker ned, vi går til prøverommet der kostymene skal på, og Gaute skal forvandles til Piffi. Alle er spente på dommerenes uttalelser.  Får jeg bli, eller må jeg pakke sysakene? Jeg ser Piffi gå inn i klovnerollen og finner en karakter som passer kostymen. Fra sysalen hører jeg latter når Piffi gjør sin entre og setter i gang med sine sprell på catwalken. Det er nå det gjelder!

Gaute fikk være med å bestemme hvilken kostyme han syntes passet Piffi best, men jeg har måttet vente i spenning.

Så du ikke programmet i går, kan du se hvordan det går med syerne og hvilken kostyme Piffi valgte ut her:
https://tv.nrk.no/serie/symesterskapet/sesong/4/episode/2/avspiller