Ellen Arnstad og «Bettan» kjemper sammen for syke barn

Gir barna livsglede!

De er venninner og ildsjeler. Nå skal de ut i krigen for Sykehusklovnene!

GLEDES-SPREDERE: Ellen Arnstad og Elisabeth «Bettan» Andreassen i muntert selskap med sykehusklovnene «Bella Bing Bong» (bak) og «Cirka Sånn Omtrent»!

 

I løpet av de tre siste årene har hun mistet både sønnen og ektemannen til sykdom. Nå vil tidligere Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad (58) gjøre en innsats for de svakeste blant oss. Som ny daglig leder for Sykehusklovnene brenner hun for å gjøre livet gladere for syke barn – og hun har fått med seg selveste Elisabeth «Bettan» Andreassen (65) på laget!

– Elisabeth og jeg har kjent hverandre i 25 år. Vi har begge et stort engasjement for Sykehusklovnene, som gjør en så viktig jobb for å gjøre syke barns hverdag litt lysere. At Bettan og jeg kan stå sammen om noe som hjertene våre banker og brenner for, gjør meg veldig rørt, smiler den tidligere mediatoppen.

Bettans engasjement for Sykehusklovnene startet for noen år siden.

– Jeg støttet dem først med et månedsbeløp. Dette fant de ut, og da jeg så ble spurt om jeg kunne tenke meg å bli ambassadør, var jeg ikke i tvil, sier den folkekjære artisten.

MENINGSFYLT: Bettan og Ellen har begge stort engasjement – nå ønsker de å bidra for å gi syke barn en bedre hverdag.

 

– Det handler om å gi oppmerksomhet til Sykehusklovnene, slik at vi kan samle inn midler, og få flere klovner i sving. Dermed kan de komme til flere sykehus – for å glede enda flere barn!

Sykehusklovnenes mål er å gi sykehusbarn positive opplevelser. Gjennom lek, kommunikasjon og humor bidrar de muntre helsearbeiderne til å gi våre minste større livsglede og mestring i en tøff sykehushverdag.

– Klovnene er profesjonelle skuespillere og seriøse kunstnere, som improviserer individuelt ut fra det enkelte barnets situasjon. Barna får et pusterom og glemmer alt annet. Det er magisk å se på, forteller Ellen Arnstad, som selv har opplevd klovnene på nært hold som pårørende.


NY LEDER: Ellen Arnstad er blitt sjef for Sykehusklovnene. Her med Bella Bing Bong (t.v.) og Cirka Sånn Omtrent!

 

– Sønnen min Joachim fikk besøk av dem flere ganger mens han var innlagt. Det hadde vi stor glede av. Joachim var blind, men hørselen var i orden. Det tok klovnene hensyn til, og sang av full hals for ham. Og han lyste opp! minnes Ellen med et smil.

– Når jeg nå står her på Barneavdelingen, hvor Joachim har vært masse ut og inn, føles arbeidet jeg skal begynne på som en stor verdijobb i livet mitt. Jeg får bruk for alt jeg har av livserfaring og det jeg kan om ledelse, og det å åpne dører. Dette blir spennende!

Da Ellen og Bettan nylig møttes på Rikshospitalets barneavdeling, kom de i prat med en familie som har hatt nærkontakt med Sykehusklovnene.

– Vår to år gamle datter Thea er pasient her. Hun har fått ny lever, sier foreldrene Mathilde og Ralf Male fra Molde. De forteller om et komplisert sykdomsforløp.


FULL FART: Det blir liv og røre når Sykehusklovnene gir barna oppmerksomhet! Her følger de lille Thea og storesøster Jenny til røntgenfotografering.

 

– Først gikk det ikke så bra. Så har det gått seg litt til, men hun har vært uheldig med visse komplikasjoner.

Datterens tilstand er antakelig medfødt, og skyldes en genfeil.

– Vi oppdaget det da Thea var seks måneder gammel. Hun begynte å blø neseblod, og det stoppet ikke. Vi fikk tatt blodprøver, som var veldig dårlige.

Det hersket stor usikkerhet om hva det kunne være, og i mellomtiden var det masse utredninger, blodprøver og testing.

– Vi visste egentlig ikke hvordan det ville gå, og levde i stor uvisshet. Da vi til slutt fikk vite at det var leveren, og at en transplantasjon var redningen, ble vi lettet, forteller foreldrene.


SPRER GLEDE: Her med pasient Mikolaj Stenka (6) og Sykehusklovnene Bella Bing Bong (i oransje bukse) og Cirka Sånn Omtrent!

 

Da diagnosen var klar, ble ikke Thea satt på venteliste for transplantasjon.

– Det var snakk om å beholde leveren hun var født med lengst mulig, siden leverfunksjonen egentlig var god nok. Men livskvaliteten var så dårlig, og hun var plaget. I februar i år ble hun omsider satt på en venteliste i halvannen måned, før vi ble ringt opp og måtte komme. Og her er vi i dag …

Selv om dagene på Rikshospitalet byr på både usikkerhet og engstelse, finner familien likevel trøst der de kan finne det. Det er der Sykehusklovnene kommer inn som «reddende engler».

Når lille Thea skal til røntgenfotografering, har hun lystig følge av storesøster Jenny (5) og sykehusklovnene «Bella Bing Bong» og «Cirka Sånn Omtrent», som de kaller seg.


PUSTEROM: Sykehusklovnene «Bella Bing Bong» og «Cirka Sånn Omtrent» gir toåringen Thea og foreldrene Mathilde og Ralf et kjærkomment pusterom i en utfordrende sykehushverdag.

 

Hånd i hånd med klovnene danser jentene seg gjennom Rikshospitalets korridorer, på vei til et laboratorium – uten å tenke på hva som skal skje.

Ellen og Bettan fryder seg når de ser opptrinnet, og Ellen nærmest tripper av virkelyst for å komme i gang med det viktige arbeidet som står foran henne.

– I 2022 mistet Sykehusklovnene støtten de fikk gjennom Grasrotandelen fra Norsk Tipping. Nå skal Elisabeth og jeg kjempe for at Sykehusklovnene igjen skal få offentlig støtte. Vi har store planer for 2024. Vi inspirerer hverandre, og skal krige sammen for saken! sier Ellen engasjert.

Begge slutter helhjertet opp om Sykehusklovnenes eget motto: «Verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger».

Ellen legger til med et smil:

– Elisabeth og jeg har jo vært mye sammen på rød løper opp gjennom årene – men nå er det rød nese som gjelder!